Reactie vanuit BAS op het beleidstuk
- BAS mist een definitie van kwetsbare groepen. Wie verstaat de gemeente Enschede hieronder?
- Deze incidentele subsidie wordt in het conceptbesluit gebruikt voor meer presentie van wijkteams in de wijken. “Meer present zijn” is een zeer abstract begrip. BAS is voorstander dat dit concreter en expliciter benoemd en uitgewerkt wordt in het conceptbesluit.
- In de aanvraag van SMD leest BAS dat door Corona de wijkteams niet toegekomen zijn aan preventie- activiteiten. De Coronagelden kunnen gebruikt worden om preventieve activiteiten te ontwikkelen voor kwetsbaren inwoners, niet incidenteel maar zodanig opgezet dat zij toekomstbestendig zijn.
- Het beoogde effect wat beschreven staat in het conceptbesluit is ook van toepassing op het reguliere werk van wijkteams. Voorkeur van BAS is dat het effect meer gelinkt wordt aan concrete activiteiten.
- BAS is geen voorstander dat deze incidentele subsidiegelden gebruikt worden voor scholing van medewerkers. Scholingsgelden zitten immers in het reguliere budget.
- Deze gelden niet gebruiken voor doorontwikkeling website. In de visie van de BAS kan dit gezien worden als regulier werk van de SMD. Daarbij denkt de BAS aan website onderhoud en bij de tijds te houden met bijvoorbeeld online hulpverlening.
- De BAS vraagt zich of er in de wijken al een platform bestaat waar diverse organisaties deel vanuit maken. Zo ja, dan zouden deze platforms ism wijkteams plannen kunnen maken voor de kwetsbare groepen in de wijk.
- De BAS is van mening dat elke wijk zijn eigen aandachtsgebieden heeft als het gaat om kwetsbare groepen.Wijkteams zouden verantwoordelijk gemaakt kunnen worden om deze extra Coronagelden te besteden waar ze voor bedoeld zijn.
- De BAS is benieuwd hoe zorgaanbieders en welzijnspartijen de afgelopen maanden extra financieel ondersteund zijn en waarvoor deze ondersteuning gebruikt is .( beschreven onder Alternatieven) Zijn er concrete activiteiten uit voortgekomen die door deze extra gelden gecontinueerd cq geborgd kunnen worden?
- De Bas is van mening dat Wijkwijzers en Wijkteams te weinig bekend en zichtbaar zijn in een wijk. Vanuit een andere invalshoek “toegankelijkheid Wijkwijzers”wordt ook gewerkt aan meer bekendheid en impliciet aan een verbeterde presentie in de wijk van ondersteuningsmogelijkheden voor o.a. kwetsbare groepen in een wijk.De BAS is voorstander dat er geïntegreerd gewerkt wordt binnen de gemeente. Wellicht is het mogelijk dat er een directere koppeling gemaakt kan worden.
Het verzoek van de BAS is geïnformeerd te blijven over de concrete plannen die middels deze gelden gemaakt en uitgevoerd orden. Graag over een half jaar een evaluatie plannen met betrokken beleidsmedewerkers en aantal uitvoerenden vanuit de wijkteams zodat betrokken blijven en mee kunnen blijven denken.